Träning

Det ska vara kul att träna


Har du äntligen beslutat dig för att ta tag i träningen eller har du nyligen fått ta ett uppehåll? Så fort vi kommit in i rutinen efter ett längre uppehåll så kommer ofta ömheten och muskelvärken tillbaka. Kanske är det en skada som du märker av efter ett tag eller en slitning i axeln av för tunga lyft. Löpare drabbas allt för ofta av tunga och värkande ben.

Träningsrelaterade skador

Varje år drabbas cirka 100 000 svenskar av skador som är relaterade till träning. Av dessa är närmare 60 000 stycken ungdomar. Oftast kommer skadorna efter att man överbelastat sig i början av sin träningsperiod. Lika ofta utför vi övningar och rörelser fel, vilket i längden är väldigt skadligt för muskulatur och leder. Det är viktigt att låta kroppen vänja sig vid belastningen och inte rusa iväg genom att lägga mer vikter på skivstången eller utöka löpdistansen alldeles för mycket på kort tid. Låt det ta sin tid och vänj kroppen vid de ovana rörelserna, det kommer bara gynna resultatet positivt i slutändan.

Några av de vanligaste besvären är:

  • Skador i nacken som kan medföra huvudvärk, migrän, inflammation samt stel- och ömhet.
  • Axelpartiet och skuldrorna får ta mycket stryk och resulterar oftast i musarm, inklämning och frozen shoulder.
  • Armen och framförallt armbågen som inte bara kan visa sig genom musarm och tennisarmbåge utan också genom värre inflammationer.
  • Knä och fotproblem som till exempel stela hälsenor, ömma benhinnor, hälsporre och diverse stukningar.

Hjälp finns att få

Välanpassat träningsprogram kan hindra skador från att uppstå. Är du inte intresserad att bli medlem på ett gym eller annan sportanläggning, där man oftast får bra hjälp att individualisera sin träning, så kan ett alternativ vara att kontakta en personlig tränare.

Har skadan redan uppstått finns det många behandlingsformer som kan hjälpa. Ett bra hjälpmedel för att få bukt med dessa besvär är ett besök hos en naprapat, som man för övrigt lätt kan hitta på nätet. Behandlingen är effektiv, noggrann och inleds med en undersökning på djupet av dina muskler och leder. När man detekterat den underliggande orsaken åtgärdar man genom att justera de stela lederna och behandlar muskler med triggerpunktsbehandling, akupunktur eller andra välanvända behandlingsmetoder.