Hälsa, Kost

Ät stark mat – må bättre och lev längre

stark mat

Ett sätt för att må lite bättre och möjligtvis leva lite längre är att börja äta stark mat i större utsträckning än innan. Det är åtminstone mycket som tyder på detta.

Förutom att träna aktivt och äta nyttigt i största allmänhet, så verkar det även vara som så att en kosthållning som inkluderar starka ingredienser och kryddor, skulle kunna vara ett sätt för de flesta av oss att må bättre rent fysiskt. Det finns dessutom forskning som pekar på att du skulle kunna förlänga livet genom att äta mat som generellt sett anses som lite starkare.

Anledningarna till varför det bör ligga till på detta sätt är många. Bland annat så resonerar man som så att den starka maten hjälper oss att hålla oss friska i en högre utsträckning, ökar fettförbränningen en aning, och hjälper oss därmed att förhindra att dö i förtid. Dödligheten i allt ifrån cancerrelaterade sjukdomar, till hjärt- och kärlsjukdomar, samt olika former av lungproblem ska tydligen kunna minska på grund av att äta hetare mat, och äter man till och med färska chilifrukter så ska förutsättningarna att överleva bli än bättre.

Chili är för övrigt även någonting som sägs lindra smärta. Anledningen till detta är att starka chilifrukter kan hjälpa oss människor att öka produktionen av endorfiner i kroppen. Endorfiner som dessa hjälper oss bland annat emot smärtsamma upplevelser, men har även långt fler dokumenterade positiva effekter på kroppen.

Med alla denna information som tyder på att du kan dra en rad olika fördelar genom att börja äta starkare mat ser vi ingen som helst anledning att inte göra så. Förutom allt du kan tjäna på att göra så är även stark mat väldigt god, något som inte heller bör glömmas bort i sammanhanget!