Hälsa, Kost

Viktnedgång är mer än bara träning

Att börja göra planer för att gå ned i vikt är i grunden något väldigt positivt. Många vänder sig dock direkt till just träning utan att göra några andra förändringar. Att bara gå ned i vikt genom träning kommer mest troligt att vara en mycket mer långsam process än det behöver vara.

Det absolut viktigaste faktorn när man vill gå ned i vikt är vad man äter. Mer specifikt är det hur många kalorier man äter per dag. Äter man mer kalorier än kroppen förbrukar under en dag går man upp i vikt, och äter man mindre går man ned i vikt. Detta är i grund och botten hur det fungerar.

Anledning till varför olika dieter kan få människor att gå ned i vikt är ofta för att de begränsar kaloriintaget på ett sätt eller annat. Många gör detta genom att tvinga en att hålla sig borta från skräpmat och annat som innehåller stora mängder kalorier och ofta har bristande näringsvärde. En del dieter kan dock bli så pass restriktiva att man inte nödvändigtvis äter tillräckligt varierat och näringsrikt.

Många personer som börjar på en diet och ser bra resultat av den går till slut tillbaka till att äta som de gjorde förut. Och föga överraskande är det en hel del som börjar lägga på sig vikten igen. Vill man mot verka detta långsiktigt är det smartaste valet ofta att börja lära sig hur mycket kalorier olika livsmeder faktiskt innehåller och börja räkna hur mycket man äter varje dag.

Utöver kalorier bör man även hålla ett öga på proteinintaget. Detta är det som spelar störst roll utanför kalorierna. Protein förhindrar förlust av muskelmassa vid viktnedgång, håller uppe ämnesomsättningen och är även det som mättar bäst.

Medicinska problem kan dock sätta käppar i hjulen något och somliga kan behöva hjälp för att hitta vägen till en kost som personligen fungerar bra. Bästa hjälpen är då ofta en dietist. Det är möjligt att komma i kontakt med en dietist genom primärvården, men man kan även söka sig till en privat om man så önskar.