Träning

Undvik träningsskador

Träning och skador är tyvärr något som ofta går varandra hand i hand, många gånger på grund av okunskap. Medan det aldrig går att undvika alla skador till hundra procent finns det fortfarande mycket man kan göra för att minska risken.

Allt för många drabbas av onödiga träningsskador och behöver söka hjälp för både det ena och det andra. Men genom att vara lite mer eftertänksam och förbereda kroppen på rätt sätt kan man undvika många av vanligaste träningsskadorna.

Uppvärmning är något man alltid ska börja med innan man sätter igång med den riktiga träningen. En hel del skador har kopplats till minskad rörlighet, vilket är just vad uppvärmningen ämnar motverka. Uppvärmningen kommer även leda till ökad blodcirkulation och syresättning av musklerna, vilket i sin tur kan betyda bättre prestation.

Är man otränad eller bara tränar något man inte tränat tidigare är det alltid bäst att börja lugnt. Kroppen behöver nämligen tid att vänja sig vid nya sorters belastningar gradvis. Även vältränade individer kan lätt skada sig om de går från en form av träningen till en annan men behålla samma intensitetsnivå redan från början.

Man bör också alltid ha med sig en vattenflaska när man tränar. Var uppmärksam på hur kroppen reagerar under träningen och känn efter om symptomen för vätskebrist börjar uppenbara sig. Se till att dricka vatten före, under och efter träningen för att hålla vätskenivåerna i balans.

En annan riskfaktor man måste vara noga med är överträning. Ger man inte kroppen tid att återhämta sig mellan träningspass riskerar man att drabbas av överträning. Detta kan kännetecknas av träningsvärk som håller i sig ovanligt länge, bristande energi, upplevd trötthet och sämre resultat.

Precis som att det är viktigt med uppvärmning är det också viktigt att varva ned i slutet på ett träningspass. Hur länge man bör spendera på nedvarvningen varierar beroende på intensiteten man tränar, men för ett inte allt för hårt träningspass kan det vara lämpligt med 10-15 minuters nedvarvning där man helt enkelt sänker intensiteten.