Hälsa, Träning

Efter träningen

Det handlar inte bara om att planera upplägget för dina träningspass, du ska även planera vad du ska göra efter träningen för bästa återhämtning och uppbyggnad.

Äta

Om du tränar hårt eller länge ska du äta något efter passet. En powerwalk på en timme eller ett gympass äter upp dina energidepåer och gör slut på musklerna. För att musklerna ska orka bygga upp sig igen och bli starkare till nästa pass behöver du fylla på med proteiner och kolhydrater.

Planera in ett större mål mat efter träningen, helst inom en halvtimme. Om du inte kan äta förrän senare borde du åtminstone äta något som inte är bara tomma kalorier. Ät en banan och en yoghurt direkt efter. Ta alltid med en ett litet mellanmål till gymmet så du har något att äta. Se dock till att få i dig ett riktigt mål mat inom två timmar för att fylla på glykogen i kroppen och maximera återhämtningen.

Mjuka upp

Du kan gärna avsluta träningen med stretch eller avslappningsövningar. Få kroppen ordentligt mjuk efter passet så du återhämtar dig snabbare. Du kan använda en foam roller för bättre och djupare stretchning. Den fungerar även bra innan passet för att mjuka upp musklerna.

När du stretchar ökar du blodcirkulationen i kroppen och snabbar på återhämtningsprocessen. Du ska ta det lugnt och stretcha försiktigt, ryckiga rörelser kan leda till skador istället för återhämtning. Tänj varje muskel i ungefär 15 sekunder, lägg till lite mer tryck och tänj i 15 sekunder till. Efter du har stretchat kan du lägga dig ned, ta några djupa andetag och slappna av, en kroppsdel i taget.