Kost, Träning

Vinterträning

shutterstock_119186611

Om du planerat att komma i form i tid till strandlivet 2016, är det redan dags att sätta igång. Få igång några bra rutiner och träningsvanor innan jul- och nyårshelgen. Det tar månader att bygga muskler, öka kondition och gå ned vikt.

Under vintern känns det lite jobbigare att träna, men mycket handlar faktiskt om rätt plagg. Om du ska spendera mycket tid utomhus med promenader eller möjligen skidåkning, gäller det att du håller kroppen varm. Bär hellre flera tunnare lager än få och tjocka. Du kan reglera temperaturen lättare om du har flera lager och fukten kan transporteras bort från kroppen. För att promenera utomhus kan du köpa ett par tajta träningsleggings, ett par tunna täckbyxor, en fleecejacka över en träningströja och en skaljacka ovanpå fleecen. Om det blir varm kan du ta av skaljackan och eventuella vantar. Allt detta går att köpa på samma ställe, så du behöver inte rota runt bland dussintals hemsidor för att hitta allt.

När du väl har kläderna för träningen, är det bara ut och träna. Lättare sagt än gjort, inte sant? Sätt upp ett träningsschema som är skonsamt mot kroppen och inte tar all din fritid. Du har ute i god tid för stranden nästa år, du behöver inte försöka påskynda din förvandling. Träna tre gånger i veckan med valfri sport eller aktivitet och öka successivt antal träningstillfällen och ansträngningsnivån.

Sedan kan vi ge dessa lånade tips:

  • Träna aktiviteter som du tycker är kul – det är större chans att du fortsätter tränar
  • Gå långsamt framåt – annars finns det risk för skador
  • Ät bra och ordentligt under tärningsperioden – du kommer i form snabbare med rätt kost
  • Ta med en kompis. Det är roligare! – ni kan peppa varandra till nya mål
  • Prova gruppträning – du kommer att inspireras av de andras energier
  • Prova styrketräning – du behöver träna musklerna lika mycket som konditionen
  • Prova anlita en personlig tränare – få anpassade mål att sträva efter
  • Träna dig genom träningsvärken – paracetamol tar bort det värsta